Guusje Kaayk

NNT / Sarah Moeremans

Terschellings Oerol Festival 2014

 

NNT / SARAH MOEREMANS
Crashtest ibsen 11- volksvijand

Omdat de vragen van gisteren niet toereikend zijn voor de antwoorden van vandaag rijdt NNT-huisregisseur Sarah Moeremans in ‘Crashtest Ibsen II – Volksvijand’ de klassiekers van de Noorse schrijver Henrik Ibsens met plankgas tegen de muur om zij. Lang voordat het woord klokkenluider voor ons een begrip is geworden toonde Henrik Ibsen in ‘Vijand van het volk’ al hoe idealisme en opportunisme op elkaar kunnen botsen. In een Noors provinciestadje ontdekt dokter Stockmann dat het bronwater van een kuuroord vervuild is. Hij wil dat openbaar maken, maar zijn broer, de burgemeester van het stadje, wil dat koste wat kost vermijden. Hij wijst op de financiële gevolgen wanneer het kuuroord lange tijd zal moeten sluiten. Hoewel dokter Stockmann met zijn publicatie iedereen wil beschermen, wordt hij uiteindelijk gebrandmerkt en verjaagd als ‘vijand van het volk’.

Wie is er eerst? De klokkenluider of de dramaqueen? En waar is het volk het meest bij gebaat: de leugen of de waarheid? Vanuit deze cliffhangers vertrekken Sarah Moeremans en haar crew bij hun voorstelling ‘Crashtest Ibsen II – Volksvijand’.

tekst: Joachim Robbrecht regie: Sarah Moeremans vormgeving en licht: Julian Maiwald kostuums: Daphne de Winkel spel: Joep van der Geest, Louis van der Waal, Matthijs IJgosse, Rosa van Leeuwen, Anna Nijenhuis