Guusje Kaayk

Theatergroep De Nieuw Amsterdam

Terschellings Oerol Festival 2012

 

THEATERGROEP DE NIEUW AMSTERDAM
Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran

Momo is growing up in the Rue Bleue in Paris. He takes care of his depressed father, and every day buys groceries from the Arab grocer Mister Ibrahim. Mister Ibrahim teaches Momo about life and the weapon: ‘Boom! A smile’. Together, they take a trip to the Land of the Fertile Crescent Moon.

Twee generaties, twee religies, één vriendschap.
‘Toen ik elf was heb ik mijn varken kapotgeslagen en ben ik naar de hoeren gegaan’ begint het verhaal. De Joodse jongen Mozes, later Momo, afkorting van Mohammed, groeit op in de Rue Bleue in Parijs. Zijn vader, een werkloze advocaat, zit depressief thuis en zijn moeder is na zijn geboorte verdwenen. Momo zorgt voor zijn vader en doet dagelijks boodschappen bij Meneer Ibrahim, de Arabische kruidenier. Langzaam bloeit er een vriendschap tussen Meneer Ibrahim en de jongen. Meneer Ibrahim leert Momo over het leven, geluk, de Koran en het geheime wapen: ‘Paf, een glimlach’. Samen gaan ze op reis naar het land van de Vruchtbare Maansikkel.

Naar het boek van Eric-Emmanuel Schmitt, vertaald door Eef Gratama
Spel: Sabri Saad El Hamus, Gable Roelofsen en Saar Vandenberghe
Muziek: Matthijs Vos
Vormgeving: Tom Schenk

In de oorspronkelijke versie in de regie van Erik Vos, op Oerol een eigen adaptatie van Theatergroep De Nieuw Amsterdam.